8kk Hulinat vauvalla - mikä avuksi?

8kk Hulinat vauvalla - mikä avuksi?


8-10 kuukauden ikäiset vauvat oppivat monia jännittäviä uusia taitoja. Valitettavasti se voi myös aiheuttaa univaikeuksia. Olet ehkä kuullut, että tätä kutsutaan 8, 9 tai 10 kuukauden hulinoiksi. Hulinoiden aikana vauvat taistelevat unta vastaan, heräilevät yöllä, nousevat ylös sängystään ja itkevät, nukkuvat lyhyitä päiväunia ja heräävät normaalia aikaisemmin aamulla. Tämä voi olla uuvuttava vaihe vanhemmille, mutta vanhempia saattaa helpottaa ajatus, että tämä on osa lapsen kehitystä ja tulee vastaan lähes kaikille vanhemmille 8-10kk vauvojen kanssa. Käydään tässä artikkelissa läpi tarkemmin 8kk-10kk hulinoita vauvoilla, mistä ne johtuvat ja mikä avuksi.

Mikä on 8kk hulinat vauvoilla?

“8kk hulinat” kuvaa ajanjaksoa (8kk-10kk ikäiset vauvat ja taaperot), jolloin vauva tai taapero, joka on nukkunut hyvin, alkaa yhtäkkiä heräillä yöllä, ottaa lyhyitä päiväunia ja/tai jättää päiväunet väliin ilman näkyvää syytä. Vanhemmat ovat usein tähän todella yllättyneitä. Monet vanhemmat kertovat, että he ovat voittaneet kaikki vauvan nukkumiseen liittyvät haasteet, mutta yhtäkkiä, aivan yllättäen, yöheräilyt ja päiväunet ovat taas jatkuvia.

Kun vauvan aivot käyvät läpi valtavia kehitysmuutoksia, on sillä vaikutusta myös uneen. Usein vauvalla ilmenee hulinoita noin 3-5kk iässä (ns. 4kk hulinat) sekä seuraavan kerran noin 8-10kk iässä. Hulinat eli unen taantumat ovat merkki kehityksen etenemisestä. Vauvan aivot tekevät kovasti töitä vauvan nukkuessa!

Mikä avuksi 8kk hulinoihin vauvalla

Mitkä ovat merkkejä 8 kuukauden hulinoista?

Hulinat eli unen taantumat näyttäytyvät erilailla jokaisella vauvalla riippuen hänen persoonallisuudestaan ja kehityksestään. Mistä siis tiedät, onko vauvallasi käynnissä 8-10 kuukauden unihulinat? Alla on muutamia yleisiä merkkejä, joita vanhemmat kokevat:

  • 8-10 kuukauden ikäinen vauva itkee ja hermostuu yhä enemmän nukkumaanmenorutiinin aikana.
  • 8-10 kuukauden ikäinen vauva on koko ajan kiukkuinen eikä nuku, ellet pidä häntä sylissä.
  • 8-10 kuukauden ikäinen vauva ei ota päiväunia tai häneltä kestää kauan rauhoittua tai nukahtaa päiväunille.
  • 8-10 kuukauden ikäinen vauva alkaa herätä yöllä muutaman tunnin välein, vaikka ennen keskellä yötä herääminen ei ollut ongelma.
  • 8-10 kuukauden ikäinen vauva itkee aina, kun poistut huoneesta päiväunien tai nukkumaanmenon aikana.
  • 8-10 kuukauden ikäisen vauvan päiväunet ovat lyhenemässä ja/tai häiriintymässä.
  • Olet huomannut unirytmissäsi muutoksia, jotka tuntuvat yksinkertaisesti "vääriltä" tai normaalista selkeästi poikkeavilta.

Mikäli 8-10kk kuukauden ikäinen vauva nukkuu vielä enemmän, kuin kahdet päiväunet, nyt olisi hyvä aika kokeilla siirtymistä. On mahdollista, että jos vauvasi nukkuu edelleen kolmet päiväunet, tämä voi olla syy uniongelmiin eikä niinkään hulinat.

Apua 8kk hulinoihin ja lapsen uniongelmiin:

Tarvitsetko apua 8kk unitaantumasta selviytymiseen ja/tai 0-18kk ikäisen lapsen haasteisiin unen ja nukahtamisen kanssa? Tutustu kattaviin oppaisiimme täältä!

Mikä aiheuttaa 8kk hulinat?

8kk-10kk ikävaiheen aikana tapahtuu hyvin paljon kehitystä. Merkittäviä kognitiivisia, emotionaalisia ja fyysisiä virstanpylväitä saavutetaan yleensä 8-10 kuukauden iässä.

Noin 8-10 kuukauden iässä vauvasi saattaa oppia istumaan, ryömimään, vetämään itsensä ylös, lörpöttelemään, pinoamaan leluja ja paljon muuta. Hän saattaa myös oppia tärkeän ajatuksen esineiden pysyvyydestä. Esineiden pysyvyys tarkoittaa sitä, että ymmärretään, että tietyt asiat ovat olemassa, vaikka niitä ei voi nähdä. Tämä taas voi johtaa eroahdistuksen lisääntymiseen (lue eroahdistuksesta vauvoilla).

Kun vauva oppii uusia taitoja, uudet taidot ja niiden läpikäynti “seuraa uniin”. Tällöin uni voi usein häiriintyä.

Myös hampaiden tuleminen voi olla syyllinen vauvan unen häiriintymiseen. Jos vauvallasi on tulossa hampaita, saattaa hän tarvita lisälohdutusta yhden tai kahden yön ajan. Tämä ei yleensä häiritse vakaata unta, mikäli olet luonut vahvan iltarutiinin ja lapsesi on nukkunut ennen hyvin täysiä öitä.

Lisäksi on normaalia, että syömisen häiriintymistä voi tapahtua erityisesti noin 8-10 kuukauden iässä, mikä voi myös vaikuttaa uneen. Varmista siis, että vauvasi kaloritarpeet täyttyvät päivällä, koska riittävä ravinto päivällä on erittäin tärkeää vakiintuneen ja kestävän yöunen kannalta.

Voiko unikoulua toteuttaa hulinoiden aikana

Voiko unikoulua toteuttaa 8-10kk hulinoiden aikana?

Kyllä, voit toteuttaa unikoulua 8-10 kuukauden hulinoiden aikana erityisesti, jos nukkumisen kanssa on ollut haasteita jo ennen hulinoiden alkua. Se on itse asiassa oivallinen aika johdonmukaisuudelle terveen unen tukemiseksi. Johdonmukaisuus ajan mittaan on paras keino pitkäaikaisten terveiden nukkumistottumusten luomiseksi. Muuten vaarana on, että tilapäinen viikon tai kahden unihulina kestää kuukausia.

Jos teidän ei ole koskaan aiemmin tarvinnut tehdä unikoulutusta ja vauvasi on nukkunut aikaisemmin hyvin, on mahdollista, että vauvasi palaa luonnostaan nukkumaan paremmin muutamassa viikossa hulinoiden loputtua. Tällaisessa tilanteessa kannattaa odottaa ja katsoa. Unikoulu voi vaatia paljon vaivaa ja hermoja, joka on hulinoiden aikaan tarpeetonta.

Kuinka kauan 8kk hulinat kestää?

Hulinat eli unen taantumat ovat tilapäisiä takaiskuja, jotka kestävät muutamasta päivästä muutamiin viikkoihin. Sillä, miten reagoit univaikeuksiin tänä aikana, voi olla suuri merkitys hulinoiden vaikutusten minimoimisessa. Suosittelemme pysymään mahdollisimman johdonmukaisena, toteuttamaan tuttuja iltarutiineja sekä mahdollista unikoulua.

Uninallen uniopas

Kuinka voin auttaa vauvaani pääsemään yli 8kk hulinoista?

Alla on listattuna erilaisia asioita, jotka voivat auttaa pääsemään yli 8kk hulinoista.

Noudata oikeanlaista aikataulua

Joskus nukahtamisen hankaluus ja unen katkonaisuus johtuu siitä, että hereilläoloaika ei ole tarpeeksi pitkä ennen nukkumaanmenoa. Tämä saattaa johtua esimerkiksi liiallisista päiväunista. 8-10 kuukauden ikäiselle vauvalle kolmet päiväunet ovat monesti liikaa. Useimmat 8-10 kuukauden ikäiset vauvat ovat jo siirtyneet kahteen päiväuneen, jolloin hereilläoloaika pitenee, mutta myös päiväunien sekä yöunien kesto saattaa pidentyä.

Ryömiikö vai käveleekö vauvasi? Toisaalta liikkuvat vauvat voivat helposti yliväsyä, mikä voi aiheuttaa lisääntynyttä itkua nukkumaanmenoaikaan. Tyypillinen hereilläoloaika tässä iässä on 3-4 tuntia päiväunien välillä ja päiväunien pituus 1,5h - 2,5h per päiväuni.

Lue lisää vauvojen unirytmistä

Lisää kiinteiden aterioiden määrää

Kun vauva liikkuu enemmän, hän luonnollisesti kuluttaa myös kaloreita enemmän. Jos tarjoat edelleen vain yhden tai kaksi kiinteää ateriaa päivässä, saattaa olla aika lisätä kolmas ateria. Jos tarjoat jo kolme kiinteää ateriaa, jotkut vanhemmat lisäävät välipalan 8-10kk ikäiselle vauvalleen.

Kiinnitä huomiota nukkumaanmenoaikaan

Toimeliaan vauvan kanssa saattaa helposti olla huomaamatta normaaleja univihjeitä, mutta yliväsymyksen estäminen olisi silti erityisen tärkeää. Tavoittele noin 3-4 tunnin valveillaoloaikaa ennen nukkumaanmenoa. Muista myös ylläpitää johdonmukaista unirutiinia, joka auttaa valmistelemaan vauvaa uneen.

Harjoittele uusia taitoja valveillaoloaikana

Rohkaise paljon lattiallaoloaikaa, jotta vauva voi rullata, ryömiä, vetää itseään ylös ja pinota leluja. Mitä enemmän harjoittelet päivisin, sitä vähemmän jännittäviltä nämä taidot tuntuvat, kun vauva tarvitsee unta.

Pysy johdonmukaisena

Älä aloita uusia tapoja tai toimintamalleja, joita et halua ylläpitää hulinoiden jälkeen. 8kk hulinat voi olla vaikeaa useiden päivien - jopa viikkojen - ajan, mutta mitä johdonmukaisempi olet, sitä nopeammin se menee ohi.

Tarvitsetko apua 8kk hulinoista selviämisen ja nukkumisen suhteen?

Jos kaipaat apua lapsen nukahtamisen ja unen laadun kanssa sekä haluat saada lapsesi palaamaan uneen itsenäisesti ilman, että häntä ruokitaan, keinutetaan tai pidetään sylissä, tutustu ladattaviin oppaisiimme! Oppaamme ovat kattavia ja helppoja seurata ja ne kertovat askel askeleelta kuinka 0-18kk lapsen unta voi kehittää ja unen laatua parantaa.