Tässä vauvan sormiruokien kattavassa artikkelissa on pyritty sisällyttämään kaikki, mitä tarvitsee tietää, jotta voit aloittaa sormiruokien tarjoilun vauvallesi! Artikkelistamme löydät mm. aikatauluesimerkit, kakominen vs. tukehtuminen, hyödyllisiä työkaluja, miten opettaa vauva pureskelemaan ja paljon paljon muuta.
Sormiruokaa vauvoille
Onko vauvasi syönyt soseita ja olisi nyt valmis kulinaarisen seikkailun seuraavaan vaiheeseen? Yrittääkö vauvasi jatkuvasti ottaa ruokapaloja käsistäsi? Uskoisitko, että vauvasi on valmis kiinteisiin ruokiin, mutta et ole täysin varma, miten tai mitä sormiruokia vauvoille tulisi syöttää?
Ei hätää, tässä artikkelissa vastaamme kaikkiin edellä mainittuihin asioihin sekä moneen muuhun!
Milloin voi aloittaa sormiruokailun?
Voit antaa vauvallesi sormiruokaa, kun hän on oppinut syömään soseita sujuvasti ja kun kämmenen ote alkaa olla hallussa, sormien ote kehittyy ja vauva on oppinut viemään kätensä suuhunsa. Tämä tapahtuu hieman eri aikaan kaikilla vauvoilla, mutta yleensä noin 6-9 kuukauden iässä aloitetaan tutustuminen sormiruokiin.
Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee "ravitsemuksellisesti riittävien ja turvallisten (kiinteiden) lisäruokien aloittamista 6 kuukauden iässä".
Tarkka ikä, jolloin sormiruokailu kannattaa aloittaa, vaihtelee vauvan kehityksestä, mutta 6-9 kuukautta on keskimääräinen ikäjakauma. Sormiruokiin tutustumista ei kuitenkaan tarvitse odottaa liian kauaa vaan voit huoletta alkaa tutustumaan sormiruokailuun, kun vauvasi näyttää kehityksen merkkejä.
Muistathan kuitenkin, että on poikkeuksia, riippuen esimerkiksi ennenaikaisesta syntymästä tai mahdollisista kehityshäiriöistä. Näin ollen kannattaa keskustella neuvolan hoitajan kanssa suunnitelmasta aloittaa kiinteät ruoat, myös sormiruokailu.
Ennen sormiruokailun aloittamista vauvan tulisi:
- Osata istua kevyesti tuettuna
- Hallita hyvin päätä ja vartaloa
- Viedä käsiä ja leluja suuhunsa
- Näyttää kiinnostusta ruokaa kohtaan esimerkiksi kurottamalla tai nojaamalla ruokia kohden
3 Tapaa tutustuttaa vauva kiinteisiin ruokiin
Voit ottaa sormiruokaa tai kiinteitä ruokia vauvallesi käyttöön useilla eri tavoilla. Seuraavassa on esitelty joitakin yleisimpiä menetelmiä kiinteiden ruokien ja sormiruokailun aloitukseen.
#1 Vauvantahtinen vieroitus (eng. “Baby-led Weaning”)
Vauvantahtinen vieroitus on menetelmä, jossa vauvalle syötetään sormiruokaa alusta alkaen, noin 6 kuukauden iässä. Tässä menetelmässä soseet jätetään kokonaan pois.
- Pidä sormiruokailu alkuun yksinkertaisena ja aloita 1-3 elintarvikkeella kerrallaan. Vältä laittamasta liian suuria määriä tarjottimelle tai lautaselle. Syömme sekä suullamme että silmillämme, joten joskus liian suuri määrä ruokaa voi olla aloittelevalle syöjälle visuaalisesti ylivoimainen.
- Aloita pitkulaisilla ja tikkumuotoisilla, pehmeillä sormiruoilla. Ajattele pehmeitä ja kypsiä hedelmiä, kuten avokadoa, tai pehmeäksi keitettyjä vihanneksia, kuten kukkakaalia tai porkkanaa. Ruoat tulisi leikata suunnilleen aikuisen pikkusormen kokoisiksi ja leveiksi paloiksi, jotta tarttuminen olisi helpompaa. Tätä pienempien ruokien leikkaaminen voi olla turhauttavaa 6 kuukauden ikäiselle lapselle, koska häneltä puuttuu tässä iässä pihtimäinen ote (tarttuu koko kämmenellä, ei vain sormilla).
- Ota huomioon rakenne. Kypsennä ruoka niin, että se on pehmeää ja puristuu kevyesti peukalon ja etusormen välissä, mutta ei niin pehmeää, että ruoka muuttuu nopeasti mössöksi, kun sitä pidetään kädessä. Toisaalta on varmistettava, ettei ruoka ole liian kovaa, jotta se aiheuttaisi tukehtumisvaaran.
#2 Vaiheittain (eng. “in stages”)
Jos olet aloittanut kiinteiden ruokien syönnin etenemällä vauvanruokien soseiden eri vaiheissa (vaiheista esimerkit alla) ja olet valmis lisäämään sormiruokaa mukaan, monet alla kohdassa "Yhdistelmäruokinta" luetelluista vinkeistä soveltuvat myös tähän.
Vaiheen 1 soseet
Vauvanruokasoseiden eri vaiheet vaihtelevat, mutta yleensä vaihe 1 sisältää yhden ainesosan sisältäviä ruokia, jotka on sekoitettu ohueksi ja joissa ei ole paloja tai kappaleita. Esimerkkejä ovat yksittäiset hedelmät tai vihannekset.
Vaiheen 2 soseet
Vaiheeseen 2 kuuluvat tyypillisesti soseet, jotka ovat hieman paksumpaa koostumusta ja joissa on useampi kuin yksi ainesosa ja enemmän erilaisia makuja. Esimerkkinä vaiheen 2 vauvanruokasoseista voidaan mainita vihannessekoitukset tai hedelmäsekoitukset.
Vaiheen 3 soseet
Vaihe 3 sisältää tyypillisesti soseita, jotka ovat koostumukseltaan paksumpia, ja niissä on myös paloja sekä rakennetta, joita vauvan on kevyesti pureskeltava. Jotkut vauvat pärjäävät hyvin vaiheen 3 vauvanruokien kanssa ja ovat periaatteessa valmiita käsittelemään sormiruokia pian tämän jälkeen. Toisilla vauvoilla voi olla vaikeuksia tämän sekarakenteisen soseen ja palojen yhdistelmän kanssa.
Joillekin vauvoille vaiheen 3 vauvanruoissa olevat ruokapalat ja paksumpi rakenne voi olla haastava, koska tähän asti vauva on oppinut syömään nielemällä soseet imemisliikkeellä (ja hän on todennäköisesti oppinut nielemään vaiheen 1 ja 2 soseet melko hyvin ja helposti). Vaiheen 3 soseiden kanssa vauva yrittää samaa strategiaa, mutta nyt hän yrittää imeä soseen myös ruokakappaleiden kanssa. Tämä voi usein aiheuttaa kakomista ja joskus tukehtumista, kun vauva yrittää sopeutua uuteen koostumukseen.
Muita huomioita vaiheittain kiinteiden aloittamisesta:
- Vaiheen 3 vauvanruoat voi jättää myös kokonaan välistä. Jos vauvasi on edennyt vaiheen 1 ja 2 ruokien kautta, mutta ei tunnu käsittelevän vaiheen 3 ruokia hyvin, voit siirtyä sormiruokiin. Voit siirtyä suoraan tarjoamaan pehmeäksi keitettyjä sormiruokia edellä esitetyn vauvantahtisen vieroituksen lähestymistavan avulla.
- Voi olla hyödyllistä tarjota joitakin rakenteeltaan sulavia tai liukenevia ruokia, etenkin jos olet käyttänyt vaiheen 1 ja 2 vauvanruokasoseita pitkään. Esimerkkinä mm. maissinaksut. Tämä toimii ikään kuin apuvälineenä, jonka avulla vauvasi tuntee olonsa mukavammaksi, kun hänen suussaan on ruokaa, joka ei ole sose, mutta hajoaa silti helposti.
- Jatka etenemistä. Kun olet tarjonnut sulavan koostumuksen omaavia ruokia, voit edetä vauvan ruokintamatkalla tarjoamalla pehmeää sormiruokaa, kuten yllä mainittuina keitetyt hedelmät ja kasvikset. Niin käteviä ja maukkaita kuin ne ovatkin, sulatettavat ruoat eivät tarjoa yhtä paljon ravitsemuksellista tai kalorista arvoa, joten kannattaa käyttää niitä vain lisänä ja tukena.
- Voit kokeilla tarjota soseet sormiruokien kastikkeena. Tämä voi auttaa antamaan tuttua tunnetta vaikka koostumus on erilainen.
#3 Yhdistelmä kahdesta yllä olevasta menetelmästä
Voit myös käyttää yhdistelmämenetelmää, jossa tarjotaan vauvalle samanaikaisesti sekä soseet että sormiruokaa.
- Jos tarjoat sekä soseita että sormiruokaa, on tapoja ja toimintamalleja useita. Jotkut vauvat saattavat hyötyä siitä, että aloittavat ensin soseilla, ja he ovatkin niistä hyvin kiinnostuneita, kun taas toiset vauvat saattavat pitää enemmän sormiruokavaihtoehdoista ja osoittaa vähemmän mieltymystä soseisiin. Kumpikin tapa on hyvä, mutta tarjoa vain yhdistelmää molemmista vähintään yhdellä aterialla tai välipalalla päivässä.
- Laita muutama lusikallinen soseita suoraan tarjottimelle tai kulhoon, johon vauva voi kastaa sormensa. Näytä ja opasta, miten sormet kastetaan soseeseen ja viedään suuhun.
- Tarjoa vauvalle valmiiksi annosteltu lusikka ja pidä sitä tarjottimella, jotta hän voi tarttua siihen tai asettaa sen tarjottimelle.
- Käytä sormiruokia dippailuvälineenä. Voit myös tarjota pehmeää tikunmuotoista ruokaa, kuten höyrytettyä porkkanaa tai kukkakaalia soseeseen kastettavaksi.
- Tarjoa ateria ns. eri “ruokalajeina”, kun annat soseita ja sormiruokaa samalla ruokailukerralla. Kun vauva opettelee eri koostumusten hallintaa ensimmäisten 1-2 kuukauden aikana, voi olla hieman haastavaa vaihtaa saumattomasti sormiruokien ja soseiden välillä jokaisen aterian aikana. Sen sijaan, että vuorottelet esimerkiksi sosetta ja höyrytettyä kasvista sekaisin, tarjoa ensin höyrytetty kasvis aterian "pääruokana" ja myöhemmin sosetta "jälkiruokana".
Miten valmistaa sormiruokaa
Alta löydät useita eri tapoja valmistaa hedelmiä, vihanneksia, viljaa, proteiineja ja hiilihydraatteja vauvalle. Tässä ovat yleiset periaatteet kiinteiden ruokien valmistamiseksi vauvalle.
Pehmeät ruoat: Sormiruokien on oltava niin pehmeitä, että niitä voi puristaa kahden sormen välissä. Vauvan ensimmäiset ruoat on oltava pehmeitä, jotta hän voi helposti kalvaa, imeä, pureskella ja siirtää ruokaa suussaan.
Keittäminen tai höyryttäminen: Jotkin hedelmät ja vihannekset ovat jo sellaisenaan tarpeeksi pehmeitä vauvalle, kuten mangot, banaanit, avokadot ym. Muut kovat hedelmät ja vihannekset on höyrytettävä tai keitettävä, jotta ne pehmenevät riittävästi. Höyrytys säilyttää keittämistä paremmin ruoan vitamiinit ja ravinteet.
Sormiruokailtavien ruokapalojen koko: 6-9 kuukauden ikäisille vauvoille kannattaa leikata ruokia suikaleiksi, jotka ovat suunnilleen 1-2 aikuisen sormen kokoisia, jolloin vauvan on helppo käyttää kämmenosaa. 9-12 kuukauden ikäisille vauvoille voit pilkkoa ruoat pieniksi herneen kokoisiksi paloiksi.
Kuinka aloittaa vauvan sormiruokailu
Oletko valmis tarjoamaan vauvallesi ensimmäiset kiinteät sormiruoat, mutta et ole varma, mistä aloittaa? Alla on listattu muutamia käytännön ohjeita, joiden avulla voit varmistaa, että ensimmäiset sormiruokailun syöttökerrat onnistuvat mahdollisimman hyvin.
- Syötä vauva aina syöttötuolissa, joka tukee hyvin hänen vartaloaan, lantiotaan ja jalkojaan. Varmista, että hänellä on jalkatuki ja että asennossa on helppoa olla.
- Pidä sormiruokailun aloitus simppelinä ja aloita esim 1-3 ruoka-aineella kerrallaan. Vältä laittamasta liian suuria määriä tarjottimelle tai lautaselle. Syömme sekä suullamme että silmillämme, joten joskus liian suuri määrä ruokaa voi olla aloittelevalle syöjälle visuaalisesti ylivoimainen.
- Ruokaa voi laittaa suoraan syöttötuolin tarjottimelle tai pöydälle. Toki voit kokeilla silikonisia tarjoiluastioita (joita saattaa olla valmiina ostettuna), mutta se ei ole pakollista. Alkuun sormiruokailu on hakemista ja tarjoiluastiat eivät välttämättä pysy pöydällä.
- Hyviä ensimmäisiä ruokia ovat esimerkiksi pehmeät ja kypsät hedelmät, kuten banaani tai avokado, tai pehmeiksi höyrytetyt kasvikset, kuten kukkakaali tai porkkana. Leikkaa ruoat tikun muotoisiksi paloiksi, jotka ovat suunnilleen 1-2 aikuisen sormen paksuisia, jotta tarttuminen on helpompaa.
- Noudata aina vauvasi merkkejä ja ruoki reagoivasti. Anna vauvan päättää, haluaako hän syödä ruoka-annoksen ja kuinka paljon hän haluaa syödä. Väkisin sormiruokien syöttäminen ei ole tarpeen. Kun annat vauvasi kehittää ja ilmaista nälän ja kylläisyyden tunteita, se antaa hänelle valmiudet hyviin ruokailutottumuksiin myöhemmin elämässä.
Vauvan kakominen ja tukehtuminen - mikä on ero?
Ylivoimaisesti suurin huolenaihe, jonka kuulen vanhemmilta sormiruokien suhteen, on se, mitä tehdä, kun vauva tukehtuu. Kyllä, se on pelottavaa, kun pikkuinen nielaisee ruokapalaa. Kakomisen ja tukehtumisen välillä on kuitenkin ero, ja useimmiten vauva vain kakoo ruokaa, ei tukehdu. Yksi parhaista tavoista lievittää vauvan tukehtumisen pelkoa on varautuminen mahdolliseen vaaratilanteeseen.
Vaikka kakominen voi näyttää ja tuntua voimakkaalta tai pelottavalta, kun vanhempi näkee sen ensimmäistä kertaa, kakominen on silti eri asia kuin tukehtuminen.
Ruoan kakominen
Kun vauva kakoo, se johtuu todennäköisesti siitä, että huonosti pureskeltu ruoka on päässyt liian kauas suuhun. Nielemisrefleksi on sisäänrakennettu suojamekanismi, joka suojaa hengitysteitä ruoalta. Harjoittelun myötä vauva oppii, että ensin on pureskeltava ja sitten nieltävä ruoka. Onneksi jatkuvan ruokailuharjoittelun myötä nielemisrefleksin pitäisi ajan myötä vähentyä.
Kakomisen merkkejä ovat mm:
- äänet, kuten yskiminen tai köhiminen
- vauvan iho voi muuttua punaiseksi tai tummemmaksi
- vauvan silmät saattavat vuotaa
Vauvat toipuvat yleensä melko nopeasti, ja saatatkin nähdä ruoan palaavan takaisin suuhun. Vaikka se ei olekaan yhtä yleistä, oksentelua voi esiintyä kakomisen jälkeen. Seuraa tänä aikana tarkasti ja yritä pysyä rauhallisena.
Tukehtuminen ruokaan
Tukehtuminen taas tarkoittaa sitä, että ruokapala juuttuu vauvan kurkkuun ja katkaisee ilmansaannin.
Tukehtumisen merkkejä ovat mm:
- vauva on hiljaa tai jähmettyy
- vauvan iho voi muuttua sinertäväksi
- vauva ei pysty itkemään tai päästämään juurikaan ääniä
Vauva voi menettää tajuntansa tai olla reagoimaton, jos ruokaa ei saada pois. Siksi on suositeltavaa osata vauvan elvytys ennen kiinteiden ruokien aloittamista. Löydät alle 1-vuotiaan lapsen elvytysohjeet Punaisen Ristin sivuilta täältä.
Kuinka pitää sormiruokailu turvallisena
Kiinteiden ruokien antaminen vauvalle voi olla vanhemmasta alkuun pelottavaa. Oikeiden varotoimien ja tietojen avulla pelot hellittävät, ja vauvan ruokkimisesta voi tulla mieluisa kulinaristinen seikkailu teille molemmille.
- Vältä tukehtumisvaarallisia ruokia. Alla listaus ruoista, joita tulisi välttää sormiruokailua aloittaessa.
- Valvo aina ruokailua - istu vauvan kanssa, äläkä tee muita asioita samalla, kun vauva syö.
- Vauvan tulisi istua pystyasennossa kaikkien aterioiden ja välipalojen aikana, ei makuuasennossa. Jos vauva nukahtaa tai alkaa nuokua väsymyksestä syömisen aikana, poista ruoka.
- Älä anna vauvalle ruokaa auton turvaistuimessa, ellei aikuinen ole takapenkillä valvomassa vauvaa.
- Älä anna vauvan syödä liikkeellä. Kun vauva ryömii tai kävelee, vältä antamasta hänen liikkua ruoka suussaan tai pitelemästä ruokaa käsissään.
- Tarkista ruokien lämpötila ennen niiden tarjoamista.
- Tarkista vauvan suu syömisen jälkeen. Joillakin vauvoilla saattaa jäädä ruokaa poskiin, suupieliin tai kitalakeen, kun he opettelevat syömään. Jos näet, että ruokaa on jäljellä, rohkaise vauvaa jatkamaan pureskelua, sylkemään se tarvittaessa ulos tai juomaan vettä tai maitoa. Vältä työntämästä sormea vauvan suuhun saadaksesi ruoan pois. Sormen työntäminen vauvan suuhun voi myös aiheuttaa sen, että ruoka juuttuu syvemmälle vauvan kurkkuun, jolloin sitä on vaikeampi irrottaa.
Millaisia sormiruokia vauvalle voi tarjota
Etkö ole varma, mitä ruokia tarjota ensin? Alla 10 esimerkkiruokaa, jotka ovat ravinteikkaita, helppoja valmistaa ja maukkaita ensimmäisiä sormiruokia vauvallesi.
- Avokado: viipaleina tai pieninä paloina
- Banaani: kuorittuna ja pitkiksi suikaleiksi leikattuna
- Bataatit: höyrytettynä tai keitettynä
- Lohi: paistetaan uunissa, poistetaan nahka ja irrotetaan paloja vauvalle
- Parsakaali: höyrytettynä tai keitettynä
- Kukkakaali: höyrytettynä tai keitettynä
- Kananmunat: keitetyt ja paloiksi leikatut, munakasliuskat
- Porkkana: höyrytettynä tai keitettynä
- Omena: höyrytettynä tai keitettynä
- Päärynä: höyrytettynä tai keitettynä
Ruokia, joita tulisi välttää 6-9 kuukauden ikäisten sormiruokailussa
Jotkut ruoka-aineet ja elintarvikkeet aiheuttavat 6-9 kuukautiselle vauvalle suuren tukehtumisriskin riippuen siitä, miten ne on valmistettu, joten näitä ruoka-aineita on parasta välttää, kunnes vauva on kehitystasoltaan valmis.
- Kovat, raa'at hedelmät ja vihannekset isoina paloina (porkkanat, omenat, selleri jne.) Huom: raasteena nämä ovat OK noin 8 kuukauden iästä eteenpäin.
- Kokonaiset kirsikkatomaatit
- Kokonaiset viinirypäleet
- Kuivatut hedelmät (rusinat, taatelit, luumut jne.)
- Kokonaiset ja pilkotut pähkinät, pähkinävoin palat
- Suuret, sitkeät lihapalat
- Hot dogit ja muut lihatikut
- Kala, jossa on ruotoja
- Suuret juustopalat
- Kovia tai sitkeät leivät
- Keksit, myslipatukat
- Popcorn
- Kovat karkit, hyytelöt
- Vaahtokarkit
Muita huomioitavia asioita sormiruokailun aloituksessa:
- Alikypsiä elintarvikkeita, kuten kananmunia tai lihaa tulisi välttää.
- Lehmänmaitoa ei tulisi ottaa käyttöön ennen 1 vuoden ikää, ellei sitä käytetä leivonnaisissa.
- Runsaasti suolaa ja sokeria sisältävät elintarvikkeet voivat olla haitallisia vauvojen terveydelle.
- Vähärasvaisia elintarvikkeita (verrattuna täysrasvaisiin) ei tulisi tarjota, koska vauvat tarvitsevat rasvaa kasvuun ja kehitykseen.
Esimerkki ruokailuaikataulusta
Pyri syöttämään vauvalle erilaisia makuja ja koostumuksia, jotta hänen makumaailmansa laajenee, mikä voi vähentää nirsoilua myöhemmin. Huomaa, että jokaiselle vauvalle ei ole olemassa yhtä oikeaa aikataulua, joten alla oleva aikataulu on vain esimerkki.
6-9kk vauvan ruokailuaikataulu (suuntaa-antava esimerkki):
- Yöunilta herääminen: Maitoruokinta + 30-60min myöhemmin aamupuuro.
- 1. päiväunilta herääminen: Maitoruokinta + 30-60min myöhemmin sormiruokien maistelua ja/tai soseruokailu.
- 2. päiväunilta herääminen: Maitoruokinta + 30-60min myöhemmin sormiruokien maistelua ja/tai soseruokailu.
- Iltarutiinin aikana: Maitoruokinta
Kämmenote ja pinsettiote
Kun vauvan on tarkoitus opetella sormiruokailua, saatat vanhempana miettiä, miten hän saa ruoan suuhunsa? Tässä kohtaa kämmenote ja pinsettiote astuvat kuvioihin. Vaikka pinsettiote ei olekaan edellytys itseruokinnan aloittamiselle, on kuitenkin välttämätöntä, että lapsi pystyy tarttumaan esineisiin, kuten leluihin ja tuomaan ne suuhunsa (kämmenote).
Vauvan kämmenote
Vauvan kämmenen ote alkaa kehittyä noin 5-6 kuukauden iässä ja se on ensimmäinen tapa, jolla vauva siirtää ruokaa lautaselta suuhunsa. Tässä otteessa kaikki neljä sormea kiertyvät esineen ympärille ja peukalo on kämmenen sisällä. Käsi alkaa mukautua esineen muotoon, ja tässä vaiheessa kädessä kehittyy kosketus tai "tuntoaistitietoisuus".
Kun vauva aloittaa sormiruokailua, näyttää siltä, että vauvan tarttuessa tikun muotoisiin ruokiin, suurin osa ruoasta on kämmenellä ja vain pieni osa ruoasta työntyy ulos kämmenen yläosasta, jota vauva pureskelee. Tämä johtuu siitä, että käsien motoriikka ei ole vielä riittävän kehittynyt käsittelemään ruokaa ja siksi onkin tärkeää pilkkoa sormiruokailun ruokapalat oikeaan kokoon (kerrottu yllä).
Vauvan pinsettiote
Pinsettiotteessa peukalon ja etusormen kärkeä käytetään pienempien ruokapalojen poimimiseen. Peukalo- ja sormiote voi olla kehittymässä 7-8 kuukauden iässä, mutta voi kestää vauvan ensimmäisen ikävuoden loppuun asti, ennen kuin pinsettiote on hyvin hallittu.
Alkuun pinsettiote voi näyttää enemmänkin siltä, että vauva suoristaa ja kiertää peukalonsa sekä etu- ja keskisormensa ruokapalan ympärille.
Voit tarjota vauvallesi edelleen sekä isompia, tikunmuotoisia ruokapaloja että pienempiä ruokapaloja tänä aikana, sillä vauvasi vaihtaa todennäköisesti kämmen- ja pihtiotteisen otteen välillä, jopa saman aterian aikana. Lopulta vauva siirtyy käyttämään vain peukalonsa ja etusormensa kärkeä puristamiseen, kun tämä liike kehittyy.
Kuinka opettaa vauvaa pureskelemaan
Vauvat alkavat yleensä pureskella hampaita, leluja ja käsiä 4-6 kuukauden iässä. Se ei kuitenkaan suoraan tarkoita, että vauvasi olisi vielä valmis pureskelemaan kiinteitä ruokia.
Kun vauvat aloittavat pureskelun, havaittavissa oleva liike on leuan perusliike ylös ja alas, jota kutsutaan joskus maiskutteluksi ja joka lopulta kehittyy kypsäksi pureskeluksi. Tämän prosessin aikana vauvat kehittävät myös kielen sivuttaisliikkeitä, joita kutsutaan kielen lateralisaatioksi. Kielen lateralisaatio auttaa vauvaa työntämään ruokaa sille alueelle, jonne poskihampaat lopulta tulevat ja jossa pureskelun raskas työ tapahtuu. Kun vauva pureskelee ruokaa useita kertoja, siitä muodostuu pieni pallo ruokaa, joka sitten siirretään suun takaosaan nieltäväksi.
Jotkut vauvat etenevät ilman suurempaa apua tässä kehitysprosessissa, jossa he oppivat pureskelemaan ja nielemään, kun taas toiset vauvat tarvitsevat hieman enemmän tukea ja apua. Vanhempien on muistettava, että syöminen on monimutkaisin fyysinen tehtävä, jonka lapset tekevät. Itse asiassa tyypillisesti kehittyvällä lapsella kestää noin 2-vuotiaaksi asti oppia syömään monenlaisia ruokia. Seuraavat vinkit voivat auttaa rakentamaan pureskelun perustaitoja:
- Tarjoa vauvalle puruleluja ja rohkaise vauvaa siirtämään ne suuhun. Tämä auttaa pureskelussa tarvittavia leuan ylös- ja alaspäin suuntautuvia liikkeitä ja kielen sivusuuntaisia liikkeitä. Voit myös tarjota ruokailuvälineitä, kuten vauvan lusikan puruleluksi eikä vain ruokintavälineeksi.
- Ota tavaksi harjata vauvan ikenet ja ensimmäiset hampaat hellävaraisesti jo varhain. Vauvat voivat pureskella vauvahammasharjaa.
- Näytä mallia. Istu alas vauvan kanssa aterioidessasi, syö samaa kuin hän syö ja liioittele, miten pureskelet ruokaa. Saatat aluksi tuntea olosi hieman hölmöksi, mutta vauva tykkää katsella ja oppia, miten ruoka menee suussasi, ja haluaa kokeilla sitä myös.
- Älä pelkää käyttää soseita opettaaksesi nielemistä. Soseet voivat olla erittäin hyödyllisiä nielemisen opettamisessa, sillä ne auttavat kielen sisäisiä lihaksia kehittymään ja valmistavat vauvaa pureskelemaan ja nielemään tehokkaammin. On myös harvinaisempaa kakoa tai tukehtua soseisiin, mikä voi auttaa joitakin vauvoja tuntemaan olonsa mukavammaksi ruokinnan aikana. Soseiden kanssa voit jopa asettaa lusikan suun sivuille, kuten tekisi tutin tai pehmeän ruokapalan kanssa.
- Käytä sopivia sormiruokia, jotka sulavat helposti tai suikaleiksi leikattuja pehmeitä kypsennettyjä vihanneksia tai hedelmiä, kuten avokadoa tai banaania, jotka litistyvät mukavasti.
Tarvitseeko vauva hampaat sormiruokailuun
Kysymys siitä, miten vauvat voivat pureskella ruokaa ilman hampaita, saattaakin kummastuttaa osaa vanhemmista. Onneksi vauvoilla on erittäin sitkeät ja vahvat ikenet, joiden avulla he murskaavat, nakertavat ja pureskelevat ruokaa. Vauvan ikenet pureskelevat ruokaa paremmin kuin luulisi, ja vauva pystyy pureskelemaan enemmän ruokaa, mitä vanhemmaksi hän tulee, vaikka hänellä ei olisikaan poskihampaita.
Vinkkejä ja kysymyksiä sormiruokailusta
Vauva sotkee sormiruokailussa:
Rentoudu, alkuun ruokailu on sotkuista, kukaan meistä ei ole seppä syntyessään. Anna vauvan leikkiä ja tutkia kaikkia uusia ruokia. Voit ehkä riisua vauvasi ja antaa hänen syödä alasti, jotta hän ei pilaa asuaan, tai käyttää ruokalappua, joka auttaa saamaan kiinni kaiken ruoan, joka vauvan suuhun jää, jotta se ei päädy lattialle.
Rajoita häiriötekijöitä:
Varmista, että vauva ei ole syömisen aikana häiriintynyt esimerkiksi leluista, televisiosta, lemmikkieläimestä tai puhelimesta.
Ero kakomisen ja tukehtumisen välillä:
Kakominen on täysin normaali osa uusien ruokien kokeilua, mutta se voidaan helposti sekoittaa tukehtumiseen. Kakova vauva pystyy ääntelemään, esimerkiksi yskimään, mutta tukehtuva vauva näyttää kauhistuneelta, ei pysty yskimään ja hänellä voi olla siniset huulet tai iho muuttua sinertäväksi.
Tarjoile pehmeää ruokaa:
Ruoka-aineiden tulisi olla niin pehmeitä, että niitä voi "puristaa" kevyesti peukalon ja etusormen välissä. Ne eivät saa olla niin pehmeitä, että ne hajoavat hetkessä vauvan kädessä, mutta riittävän pehmeitä, jotta kovia, pieniä paloja ei irtoaisi. Myös kovien vihannesten tai hedelmien höyrystäminen pehmentää tarjottavat ruoat sopiviksi.
Laadi aikataulu:
Tee suunnitelma siitä, milloin tarjoat sormiruokaa, milloin soseita, milloin maitoa jne. Ihannetapauksessa tämä tapahtuu lähellä tai samaan aikaan, kun muu perhe syö, mutta suunnitelman laatiminen etukäteen siitä, milloin tarjoat ruokaa, voi silti olla hyödyllistä. Voit aloittaa tarjoamalla 1-2 ruokailumahdollisuutta päivässä rinta- tai pulloruokintojen välissä ja edetä hitaasti 3 ateriaan ja 1-2 välipalaan.
Ole läsnä vauvan kanssa:
Se ei ole pelkästään hyvä käytäntö turvallisuuden kannalta, vaan myös esimerkki hyvien ruokailutapojen ja -tottumusten takia.
Tarjoile ruoka oikean lämpöisenä:
Jotkut vauvat pitävät huoneenlämmöstä, kun taas toiset saattavat pitää viileämmästä tai hieman lämpimästä ruoasta.
Tarvitsetko apua vauvan ja lapsen nukkumisen suhteen?
Jos kaipaat apua lapsen nukahtamisen ja unen laadun kanssa sekä haluat saada lapsesi palaamaan uneen itsenäisesti ilman, että häntä ruokitaan, keinutetaan tai pidetään sylissä, tutustu ladattaviin oppaisiimme! Oppaamme ovat kattavia ja helppoja seurata ja ne kertovat askel askeleelta kuinka 0-18kk lapsen unta voi kehittää ja unen laatua parantaa.