Milloin vauvan on turvallista nukkua vatsallaan?

Milloin vauvan on turvallista nukkua vatsallaan?


Yleinen suositus neuvolasta on, että vauva nukkuisi selällään (myös päiväunet), kunnes hän on vähintään 12 kuukauden ikäinen. Suosituksen takana on, että kätkytkuoleman merkittävin suojaava tekijä on selällään nukkuminen. Mutta kun vauva alkaa kääntyillä, siitä voi tulla edestakainen “peli” vanhemmille, jotka heräävät lukuisia kertoja yössä kääntääkseen vauvansa takaisin selinmakuulle. Tämä voi olla erityisen turhauttavaa sellaisten vauvojen vanhemmille, jotka aiemmin nukkuivat läpi yön ja yhtäkkiä ovat koko yön hereillä pyörimässä.

Hyvä uutinen on se, että jos vauvaa ei ole kääritty ja hän pystyy kääntymään vatsalleen täysin itsenäisesti yöllä, hänet voi jättää nukkumaan sikseen. On kuitenkin tärkeää jatkaa heidän asettamistaan selälleen nukkumaan, vaikka on todennäköistä, että he vain kääntyvät pian sen jälkeen.

Toisinaan vauva voi olla liian väsynyt tai huonovointinen kääntyäkseen normaalisti, joten on parasta jättää hänet selälleen ja antaa hänen päättää, kääntyykö hän mahalleen vai ei. Voi kuitenkin olla tilanteita, joissa vauva kääntyy vatsalleen itsestään, mutta jää sitten jumiin ja on järkyttynyt ja tarvitsee apuasi, jotta hän pääsee takaisin selälleen tai viihtyy.

Tutustutaan tässä artikkelissa hieman tarkemmin vauvan nukkumiseen vatsallaan.

Vauvan nukkuminen vatsallaan

4 Asiaa, jotka tulisi tehdä, kun vauva alkaa kääntymään vastalleen nukkuessaan

Kun vauvat alkavat liikkua enemmän päivisin, on normaalia, että liikkumisen kertaus ja opettelu jatkuu myös nukkuessa. Seuraavaksi on esitetty neljä asiaa, jotka tulisi tehdä, kun vauvasi alkaa kääntyilemään öisin.

#1 Lopeta kapalointi tai kääriminen

Mikäli olet tottunut kapaloimaan vauvasi nukkumaan mennessä, ensimmäinen asia, joka tulisi tehdä, kun vauvasi alkaa kääntyä vatsalleen (tai alkaa osoittaa merkkejä kääntymisestä), on lopettaa välittömästi kääreen ja kapaloinnin käyttö.

Siirtyminen pois kapaloinnista voi olla vaikea vaihe, jossa on paljon hätkähdyttäviä heräämisiä, mutta muista, että se ei kestä ikuisesti ja vauvat tottuvat ajan myötä nukkumaan ilman kapalointia.

Tässä muutamia vaihtoehtoja kapaloinnin korvaamiseksi:

  • Lopeta kapalointi kerrasta. Se voi olla vaikeaa muutamasta päivästä noin viikkoon, mutta se johtaa nopeammin onnistumiseen.
  • Yritä pitää yksi käsi pois kapalosta muutaman päivän ajan, ja siirry sitten siihen, että molemmat kädet ovat pois.
  • Kokeile unipussia. Muista noudattaa valmistajan ikä-, pituus- ja painosuosituksia (älä siis käytä liian pientä / kireää unipussia).
Unioppaat taaperoille ja vauvoille

#2 Harjoittele päivällä

Koska useimmat vauvat oppivat pyörimään ensin selältä vatsalleen ennen kuin he pystyvät pyörimään vatsaltaan selälleen, on tärkeää harjoitella molempiin suuntiin pyörimistä vauvan kanssa päivisin! Vietä paljon aikaa vauvasi heräämisaikana harjoittelemalla ja kannustamalla vatsallaanoloaikaa ja kääntymistä, jotta vauva oppii pyörimään nopeammin.

#3 Jätä vauva vatsalleen

Vauvan kääntäminen selälleen koko yöksi ei ole aina mahdollista, joten jos hän pystyy kääntymään täysin itsenäisesti molempiin suuntiin eikä ole kääritty tai itkuinen, voit jättää hänet vatsalleen nukkumaan.

#4 Auta ja lohduta

Jos kaikki edellä mainitut toimenpiteet on toteutettu, mutta vauva itkee joka kerta, kun hän kääntyy vatsalleen, hän saattaa tarvita hieman aikaa ja lohdutusta tottuakseen vastallaan oloon. Voit kokeilla taputtelua, hyssyttelyä ja vauvan vartalon varovaista heiluttelua, jotta vauva viihtyisi ja nukahtaisi vatsalleen.

Muista, että tärkeintä on turvallisuus. Varmista, että vauvalla on turvallinen nukkumapaikka. Tämä tarkoittaa, että pinnasänky on turvallinen ja että tilassa ei ole mitään, mikä voisi pudota pinnasänkyyn (esim. pinnasängyn sivulle ripustettu peitto, joka voi pudota vauvan pään päälle) ja että vauva voi helposti pyörähtää sängyssään, siinä asusteessa mitä hänellä on päällään (eli ei painotettuja unipusseja tms).

Vastallaanoloaika voi auttaa vauvaa nukkumaan paremmin

Miten vastallaanoloaika voi auttaa vauvaa nukkumaan paremmin

Jos vauvasi on oppinut kääntymään vatsalleen ja tekee niin usein nukkuessaan, mutta se herättää hänet, päivän aikana tehty vatsa-aika voi helpottaa ja turvata unta.

Jos vauvasi inhoaa olla vatsallaan päivisin, ratkaisu ja vastaus on (valitettavasti) paljon lisää vatsa-aikaa. Tämän toteuttaminen voi olla vaikeaa, mutta muista, että vauvat tottuvat siihen, mihin heidät totutetaan. Kyse on vain johdonmukaisesta harjoittelusta. Aloita hitaasti, vain muutama minuutti (tai jopa vähemmän) kerrallaan 5-7 kertaa päivän aikana. Jatka työskentelyä niin, että lisäät jatkuvasti pikkuhiljaa vastallaanoloa, kunnes vasta-aika on yhteensä ainakin 30 minuuttia joka päivä.

Vatsallaan olo ei ole tärkeää vain unen kannalta, vaan se myös:

  • Kannustaa itsenäiseen leikkiin ja virikkeisiin. Erilaisten äänien, tekstuurien ja kuvien kokeminen on osa fyysistä ja aivojen kehitystä (ja lihasten voimistamista).
  • Aktivoi ja väsyttää vauvaa, jotta nukutaan hyvin. Jos vauvan päivä on vain paikallaan oloa syömisestä nukkumiseen, hän ei välttämättä ole tarpeeksi väsynyt nukkumaan pitkiä, palauttavia päiväunia. Vatsa-aika on vauvalle raskasta työtä ja auttaa nukahtamaan paremmin ja pidempään lepoon.
  • On tärkeää fyysisen kehityksen kannalta. Kehityksen eri virstanpylväät voivat häiritä unta, joten vatsa-aika on tärkeää monien näiden virstanpylväiden hallitsemisessa, mukaan lukien pyöriminen.

Jos vatsalla olo on edelleen hankalaa, voit pyrkiä tekemään siitä mieluisan seurustelukokemuksen. Laskeudu vauvasi tasolle ja hymyile ja tee hassuja ilmeitä, tai yritä laittaa hänen eteensä muutamia stimuloivia, ikäkaudelle sopivia leluja, jotta huomio keskittyy niihin.

Kuten muissakin vauvojen kehitykseen liittyvissä asioissa, lähes kaikki vastallaan olossakin on kiinni johdonmukaisesta harjoittelusta. Jos vauvasi siis inhoaa vatsa-aikaa tai on alkanut kääntyä vatsalleen yöllä ja se aiheuttaa unen menetystä, muista, että johdonmukaisella harjoittelulla hän tottuu siihen!

Tarvitsetko apua vauvan ja lapsen nukkumisen suhteen?

Jos kaipaat apua lapsen nukahtamisen ja unen laadun kanssa sekä haluat saada lapsesi palaamaan uneen itsenäisesti ilman, että häntä ruokitaan, keinutetaan tai pidetään sylissä, tutustu ladattaviin oppaisiimme! Oppaamme ovat kattavia ja helppoja seurata ja ne kertovat askel askeleelta kuinka 0-18kk lapsen unta voi kehittää ja unen laatua parantaa.