Monet vanhemmat nauttivat täydellisen lastenhuoneen suunnittelusta ennen vauvan saapumista. Se on jännittävää aikaa, ja on tavallista, että vanhemmat haluavat vauvan huoneen olevan valmiina, kun he tuovat uuden perheenjäsenen kotiin! Totuus on kuitenkin se, että vauva nukkuu omassa huoneessaan todennäköisesti vasta useamman kuukauden päästä.
Itse asiassa yleinen suositus on, että vauva nukkuu vanhempien kanssa samassa makuuhuoneessa, kunnes hän on vähintään 6 kuukauden ikäinen. Tämä ei kuitenkaan ole vaatimus, eikä ole olemassa oikeaa tai väärää ajankohtaa siirtää vauva omaan huoneeseensa, kunhan hänen huoneensa nukkumatila on järjestetty turvallisesti ja sinulla on luotettava valvontalaite ja/tai kamera, jonka avulla voit pitää pikkuista tiiviisti silmällä. Todellisuudessa on mahdollista saada vauva nukkumaan pitkiä, uskomattomia unia yön yli molemmissa tilanteissa (eli huoneen jakamisen aikana ja vauvan ollessa omassa huoneessaan). On siis viime kädessä vanhemmista kiinni, mikä sopii parhaiten tilanteeseesi.
Tässä artikkelissa käsittelemme tarkemmin vauvan siirtymistä nukkumaan omaan huoneeseen, turvallisuutta sekä mitä ottaa huomioon ja kuinka siirto itsessään kannattaa tehdä.
Suositukset vauvan nukkumisesta
Neuvolan turvallisen nukkumisen ohjeissa suositellaan vanhempien huoneen jakamista (huom ei sängyn jakamista) vauvan kanssa vähintään 6 kuukauden ajan. Hyvä vaihtoehto tähän on vauvansänky äidin lähellä - lähellä mutta kuitenkin erillisenä sänkynä! Monet vanhemmat kysyvät mielipidettä sängyn jakamisesta; emme voi suositella sitä. Se lisää vauvojen riskiä kuolla tukehtumiseen, kuristumiseen tai asentoon liittyvään asfyksiaan.
On täysin vanhempien päätös, milloin on paras sinulle ja vauvallesi tehdä siirtymä omaan huoneeseen. Jos päätät siirtää vauvasi aikaisemmin kuin suositellut 6-12 kuukautta, varmista, että vauvasi nukkumapaikka on täysin turvallinen:
- Varmista, että pinnasänky EI ole suoraan ikkunan alla. Jos tapahtuu onnettomuus ja ikkuna rikkoutuu, vauvasi joutuu lasin peittoon.
- Pidä pinnasänky vähintään 1 metrin päässä huoneen muista huonekaluista, jotta rajoitat kiinnijäämisen riskiä, jos lapsesi oppii kiipeämään pinnasängystään.
- Käytä johdottomia kaihtimia tai asenna narun kelauslaite, jonka ympärille voit kietoa kaihtimen narut kuristumisvaaran välttämiseksi.
- Kiinnitä kaikki raskaat huonekalut seinään. Vauvat voivat kiipeillä tai vetää huonekaluista, ja on vaarallista, että ne kaatuvat ja putoavat heidän päälleen.
- Älä ripusta painavia esineitä pinnasängyn yläpuolelle, sillä ne voivat pudota pinnasänkyyn vauvan päälle.
- Käytä tukevaa vaihtopöytää vaipanvaihdon yhteydessä ja pidä aina kätesi vauvan vartalon päällä, jotta vauva ei pääse vierimään pois vaihtopöydältä. TAI voit vaihtaa vaipan myös lattialla!
- Pidä vaippavarastot käden ulottuvilla, jotta et joudu astumaan pois vauvan luota, kun hän on vaihtopöydällä.
- Tarkista säännöllisesti palo- ja häkäilmaisimet varmistaaksesi, että ne toimivat oikein.
- Jos käytät White noise ääntä, valkoisen kohinan tason tulisi olla maksimissaan 50 dBa, kun sitä testataan pinnasängyn sisältä. Voit ladata ilmaisen desibelitestisovelluksen tämän varmistamiseksi.
- Käytä ainoastaan napakasti ja tiiviisti sopivaa lakanaa; älä käytä pinnasängyssä mitään muuta - tämä koskee myös peittoja, leluja, pehmoleluja tai pehmusteita (voit harkita pehmolelua 12 kuukauden iän jälkeen).
Jos päätät siirtää vauvasi omaan huoneeseen ennen kuin hän on 4 kuukauden ikäinen, varmista, että tarkkailet häntä säännöllisesti ja että sinulla on luotettava valvontalaite.
Milloin vauva kannattaa siirtää omaan huoneeseensa?
Monet vanhemmat kysyvät meiltä, mistä tietää, milloin on "oikea" aika siirtää vauva vanhempien huoneesta omaan huoneeseen (tai onko OK aloittaa vauvan nukuttaminen omassa huoneessa ensimmäisestä päivästä lähtien). Seuraavassa on muutamia asioita, joita on hyvä ottaa huomioon, kun mietit vauvan siirtymistä teidän huoneestanne omaan huoneeseen:
1: Huoneen jakaminen vauvan kanssa on turvallisuuskysymys ensimmäisten kuukausien aikana
Korostan, että vauva voi turvallisesti nukkua omassa huoneessaan jo ensimmäisenä päivänä kotona, kunhan olosuhteet ovat turvalliset. Kuten edellä mainittu, huoneen jakamista suositellaan suojaavana toimenpiteenä (koska vauva on lähempänä vanhempia ja vanhemmat voivat tarkkailla jokaista liikettä ja ääntä ja reagoida nopeasti.
2: Miten oma unesi sujuu?
Kun puhutaan vastasyntyneistä, kaikki voivat varmasti olla yhtä mieltä, että vauvaa yön yli hoitavan vanhemman uni häiriintyy ja väsymys painaa. Se on täysin luonnollista ja normaalia, koska vastasyntyneet syövät 2-3 tunnin välein ympäri vuorokauden. Hoitajien olisi kuitenkin myös saatava vähintään 3-4 tunnin unipätkiä samaan aikaan, kun vauva nukkuu tai jos kumppani auttaa syöttövuoroissa.
Se, että vauvat ovat äänekkäitä nukkujia, voi vaikuttaa joihinkin vanhempiin - he heräävät joka toinen minuutti vauvan pienen liikkeen tai murinan takia. Jos vanhempi ei pysty nukkumaan ollenkaan vauvan ollessa huoneessa ja tämä johtaa muihin vaarallisempiin ongelmiin, kuten voimakkaaseen univajeeseen, synnytyksen jälkeisen masennuksen oireiden pahenemiseen tai ahdistuneisuuteen, vauvan siirtämistä omaan huoneeseen voi olla hyvä toimenpide.
3: Miten vauva nukkuu?
Kuten edellä kerrottu, on normaalia, että vauvat heräävät syömään läpi yön. Mutta kun he alkavat kasvaa ulos vastasyntyneisyysvaiheesta, he ovat kehityksellisesti ja fyysisesti valmiita nukkumaan pidempiä pätkiä. Jos vauvan uni ei pitene itsenäisesti, on mahdollista, että vauva nukkuisi paremmin omassa rauhallisessa, ihanteellisessa nukkumapaikassaan.
Joskus nimittäin me vanhemmat vahvistamme heräämistä vain siksi, että kuulemme pienimmänkin äänen, oletamme vauvan heräävän nälästä ja ruokimme häntä ennen kuin olemme oikeasti saaneet selville, mitä hän tarvitsee (ja hän olisi saattanut jopa nukahtaa itsekseen, jos emme olisi puuttuneet asiaan!). Mikäli vauva olisi toisessa huoneessa, se pakottaa meidät odottamaan hieman pidempään jo pelkästään sängystä ylösnousemisen takia ja tämä antaa vauvalle mahdollisuuden mahdollisesti nukahtaa uudelleen itsekseen.
4: Aiheuttaako vauvan siirtäminen omaan huoneeseen sinussa vanhempana ahdistusta?
Joskus vanhemmat tuntevat äärimmäistä ahdistusta lapsensa turvallisuudesta, ja kun lapsi on lähellä, se rauhoittaa vanhempia. Jos vauvan pitäminen vanhempien huoneessa rauhoittaa ajatuksiasi ja ahdistustasi, se voi olla hyvä ratkaisu, kunnes tunnet olosi varmemmaksi hänen siirtämisensä suhteen. On parempi odottaa, kunnes olet valmis, kuin tehdä muutto ja vaihtaa jatkuvasti edestakaisin.
5: Häiritseekö huoneen jakaminen sinua tai vauvaa?
Jos huoneen jakaminen ei heikennä vanhempien tai vauvan unta, nautitte siitä yhdessä ja tunnet olosi hyväksi, kun vauva on lähempänä, siirtymisellä ei ole mitään kiirettä. Seuraa vanhemman vaistoja ja odota, kunnes vauvan siirtäminen omaan huoneeseen tuntuu tilanteesi kannalta parhaalta.
5 Vinkkiä vauvan siirtämiseen omaan huoneeseen nukkumaan
Kun vauvan omaan huoneeseen siirto lähestyy, se voi tuntua vanhemmasta jopa pelottavalta odottaa, että vauva nukkuu yön yli rauhallisesti pinnasängyssään. Alla on 5 yksinkertaista vinkkiä sujuvaan siirtymiseen:
#1 Valmistaudu muutokseen
Riippumatta siitä, minkä ikäinen vauva on, on tärkeää keskustella ja puhua vauvalle johdonmukaisesti ennen muutoksen tekemistä. Tietenkin vanhemmat vauvat ja taaperoikäiset ymmärtävät paljon enemmän ja saattavat tarvita jatkuvia keskusteluja valmistautuakseen, mutta pienemmät vauvat myös nauttivat keskustelua vanhempien kanssa vaikka eivät vielä ymmärtäisikään.
#2 Tee huoneesta tutumpi vauvalle
Tuttuudesta on paljon apua, kun edessä on suuria muutoksia. Kehotammekin rohkeasti vanhempia nukkumaan vauvan pinnasängyn lakanoiden kanssa, jotta ne tuoksuvat turvallisilta. Pidä myös iltarutiinit samoina, jotta vauvat tuntevat olonsa mahdollisimman turvalliseksi ja tietävät mikä iltarutiineiden jälkeen odottaa.
#3 Vietä aikaa lastenhuoneessa
Viettämällä aikaa lastenhuoneessa vauvan valveillaoloaikana voi auttaa todella paljon. Anna vauvasi viettää lyhyitä hetkiä pinnasängyssään silloin tällöin, jotta se ei ole vieras paikka nukkumaan mennessä. Voit myös totuttaa häntä lastenhuoneeseen leikkimällä ja tekemällä jokapäiväisiä rutiineja hänen huoneessaan.
#4 Harjoittele siirtymää päiväunilla
Joskus vanhemmat eivät ole vielä valmiita tekemään sataprosenttista harppausta (monesti vauvat ovat usein valmiita ennen meitä). Jos haluat testata tilannetta ennen siirtymistä, aloita harjoittelemalla vain yhden päiväunien nukkumista pinnasängyssä vauvan omassa huoneessa ja lisää sitten vähitellen päiväunia ja sitten yöunia. Kaikki pinnasängyssä vietetty aika lisää tuttuutta!
#5 Muista pysyä johdonmukaisena
Onnistuneen muuton tärkein osatekijä on luottaa täysin päätökseesi ja pysyä johdonmukaisena. Kun olet päättänyt aloittaa vauvan siirron omaan huoneeseensa nukkumaan, on tärkeää pysyä johdonmukaisena päätöksessä, vaikka aluksi vauva kärsisikin eroahdituksesta. Vaikka "aloittaminen" tarkoittaisi vain yksiä päiväunia päivässä - tavoitteena on johdonmukaisuus. Yritä vain olla aloittamatta ja sitten lopettamatta useita kertoja.
Entä jos haluat siirtää vauvan omaan huoneeseen nukkumaan, mutta se ei suju hyvin?
Jos olet valmis siirtämään vauvasi omaan huoneeseensa, mutta hän ei halua sitä - älä hermostu! Yritä parhaasi mukaan edetä hitaasti ja johdonmukaisesti. On hyvä muistaa, että lähes jokainen vanhempi kokee samoja tuntemuksia. Erityisen vaikeaa siirtymä voi olla, jos vauva on tottunut nukkumaan vanhempien kanssa samassa sängyssä. Tällaisessa tilanteessa voi olla hyvä tehdä siirtymä vaiheittain ensin omaan sänkyyn vanhempien huoneessa ja vasta myöhemmin omaan huoneeseen.
Jos vauva on alle 4 kuukauden ikäinen, et voi tehdä paljoakaan muuta kuin jatkaa harjoittelua johdonmukaisesti joka päivä. Pian asiat tulevat tutuiksi ja hän oppii kyllä. Pienet edistysaskeleet johtavat ajan mittaan menestykseen.
Tarvitsetko apua vauvan ja lapsen nukkumisen suhteen?
Jos kaipaat apua lapsen nukahtamisen ja unen laadun kanssa sekä haluat saada lapsesi palaamaan uneen itsenäisesti ilman, että häntä ruokitaan, keinutetaan tai pidetään sylissä, tutustu ladattaviin oppaisiimme! Oppaamme ovat kattavia ja helppoja seurata ja ne kertovat askel askeleelta kuinka 0-18kk lapsen unta voi kehittää ja unen laatua parantaa.