Milloin vauva kääntyy

Milloin vauva kääntyy


Vauvan kääntyminen ja kieriminen on jännittävä kehitysaskel vauvoilla. Mutta se voi olla alkuun myös pelottavaa ja raskasta vanhemmille, jotka heräävät lukuisia kertoja yössä kääntääkseen vauvansa takaisin selälleen. Vauvan unen perusteiden tunteminen on vanhemmille tärkeä apu, jotta vanhemmat osaavat toimia erilaisissa kierimis- ja kääntyilytilanteissa oikein.

Suositus on, että vauva nukutetaan aina selälleen. Vanhemmille voi olla hämmentävää, kun vauva alkaa kääntyillä itse sängyssä ja päätyy vatsalleen nukkumaan. Tämä voi tuntua erityisen huolestuttavalta silloin, kun kyseessä on vastasyntynyt.

Jos vastasyntynyt näyttää pystyvän pyörimään ja kierimään, se on itse asiassa hyvin todennäköisesti tahaton refleksi, eikä opittu kierimisen taito.

Milloin vauva kääntyy ja kuinka toimia?

Mitä on vastasyntyneen kieriminen ja milloin sitä esiintyy

Vaikka vauvan nukkumisasento on erittäin tärkeä ja siihen on kiinnitettävä huomiota, vastasyntyneen käpertyminen sikiöasentoon kyljelleen nukkumisen aikana on normaalia.

Vauva on juuri viettänyt kuukausia kohdussa käpertyneenä tähän asentoon, joten kyseessä on yksinkertaisesti refleksi. Se, että vastasyntynyt vauva pystyy kääntymään vatsalleen omin avuin, on epätavallista. Useimmat vauvat lopettavat kierimisen ensimmäisten elinviikkojensa aikana, joten suosittelemme jatkamaan nukuttamista selällään (kuten on yleinen suositus) ja kysy aina apua neuvolasta tai lastenlääkäristä, jos olet huolissasi.

Milloin vauva kääntyy vatsalleen

Yleisimmin vauva alkaa itsenäisesti kääntymään vatsalleen 4-6 kuukauden iässä. Runsas vatsallaanoloaika sekä rauhallinen pyörittely auttaa vauvaa oppimaan kääntymistä ja motorista kehitystä. Ryömimisen sekä tuetta istumisen vauva oppii yleisimmin 6-9 kuukauden iässä.

Mitä tehdä kun vauva kääntyy unissaan

Mitä tehdä kun vauva alkaa kääntyä unissaan

Kun vauva on päässyt vastasyntyneisyysvaiheesta ja kyljelleen tai vatsalleen kääntyminen ei ole enää tahaton liike (hän yrittää tietoisesti päästä tähän asentoon), ei ole tarpeen herättää häntä jatkuvasti yön aikana ja kääntämään takaisin selälleen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos vauva osaa itsenäisesti kääntyä vatsalta selälleen sekä selältä vatsalleen, ei yöllä tarvitse huolestua.

Kun vauva on oppinut pyörimään selältään vatsalleen omin avuin, hänen voi antaa nukkua siinä asennossa, jos hän on päässyt siihen täysin itsenäisesti (eikä vauva ole kapaloituna). On kuitenkin olemassa muutamia turvallisuustekijöitä, jotka kannattaa pitää mielessä:

#1 Lopeta kapalon tai kääreen käyttö (mikäli olet sitä tottunut käyttämään)

Turvallisin aika lopettaa kapalointi on noin 8 viikon iässä tai kun näet ensimmäisiä merkkejä kierimisestä, kumpi tahansa tulee ensin. Merkkejä siitä, että vauva saattaa pian yrittää kääntyä, voivat olla jotkin tai kaikki seuraavista:

  • Nostaa päätään ja hartioitaan huomattavasti enemmän vatsallaolon aikana.
  • Kääntyminen olkapäilleen tai kyljelleen.
  • Potkii jalkojaan ja pyörii ympyrää selällään ollessaan.
  • Jalkojen ja lantion voiman lisääntyminen, kuten lantion pyöriminen puolelta toiselle ja jalkojen käyttäminen lantion nostamiseen ylös.

Jotkut vanhemmat jatkavat kapalointia pidempäänkin, koska vauvalla on edelleen "säikähdysrefleksi". Tämä on turvallista vain, jos vauva ei osoita minkäänlaisia merkkejä pyörimisestä ja jos valvot hänen nukkumistaan. Jos vauvallasi on edelleen säikähdysrefleksi, mutta on aika siirtyä pois kapaloinnista, sen voi tehdä muutamalla eri tyylillä:

  • “Kerrasta seis”. Lopeta vauvan kapalointi ja laita vauva suoraan unipussiin. Tällöin ensimmäiset yöt voivat olla rankkoja, mutta muutaman päivän johdonmukaisuuden jälkeen vauva on jo sopeutunut.
  • “Yksi käsi ulos”. Aloita siirtyminen pois kapaloinnista vain yhdellä kädellä. Harjoittele tätä muutaman päivän ajan ja vaihda sitten molempiin käsiin. Kun molempia käsiä on pidetty kapalon ulkopuolella muutaman päivän ajan, voit siirtyä unipussiin.
  • “Siirtymäkapalo”. Siirtymäkapalot / makuupussit (eng. Transitional Swaddle) sallivat vauvan molempien käsien käytön, joten ne ovat turvallisia kieriville vauvoille.
Unioppaat vauvoille

#2 Kierimisen harjoittelu päiväaikaan

Useimmat vauvat oppivat kierimään selältä vatsalleen ennen kuin he pystyvät pyörimään vatsalta selälleen, joten molempiin suuntiin pyörimisen harjoittelu vauvan kanssa päivisin on tärkeää. Ja jos vauvasi inhoaa vatsallaan olemista, vastaus ja apu (valitettavasti) on lisää vatsallaanoloaikaa. Tämän toteuttaminen voi olla vaikeaa, mutta vanhempien tulisi muistaa, että vauvat tottuvat siihen, mihin heidät totutetaan.

Kyse on johdonmukaisesta harjoittelusta. Kannattaa aloittaa rauhassa, vain muutama minuutti (tai jopa vähemmän) kerrallaan 5-7 kertaa päivän aikana. Tällä tavoin vatsa-aikaa kertyy vauvalle useita minuutteja, nopeasti jopa kymmeniä minuutteja päivässä. Jatka ajan lisäämistä niin, että teet jatkuvasti yhteensä vähintään 30 minuuttia vatsallaanoloaikaa joka päivä.

Lisäksi vatsallaoloaika tekee vauvojen vatsallaannukkumisesta helpompaa ja turvallisempaa. Kun vauva oppii pyörimään täysin itsenäisesti, vatsa-aika auttaa vauvaa tottumaan vatsallaanoloon (ja viihtymään siinä); ei enää tarvitse herätä jatkuvasti yöllä kääntääkseen hänet takaisin selälleen.

Vatsallaanoloaika ei ole tärkeää pelkästään yöllisiin kierimisiin ja vatsallaan nukkumiseen, vaan myös:

  • Se kannustaa lasta itsenäiseen leikkiin ja ympäristöön tutustumiseen.
  • Se kasvattaa unen tarvetta ja väsyttää vauvaa.
  • Se on tärkeää fyysisen kehityksen ja vauvan motoriikan kannalta.

#3 Jätä vauva vatsalleen

Jos vauva pystyy menemään vatsalleen täysin itsenäisesti (eikä häntä ole kääritty kapaloon), on OK ja turvallista jättää hänet siihen asentoon.

#4 Luo mukava olotila vauvalle

Jos kaikki edellä mainitut toimet on toteutettu, mutta vauva itkee joka kerta, kun hän kääntyy vatsalleen, hän saattaa tarvita hieman aikaa ja lohdutusta tottuakseen siihen. Voit kokeilla taputtelua, hyssyttelyä ja vauvan vartalon varovaista heiluttelua, jotta vauva viihtyisi ja jopa nukahtaisi vatsallaan.

Varmista myös, että nukkumisympäristö on oikeanlainen - erityisesti pimeys auttaa. Mitä pimeämpi huone, sen vähemmän häiriötekijöitä unen suhteen. Jos vauvan nukkumapaikkaan pääsee valoa, suosittelen harkitsemaan pimennysverhoja.

Vauva oppii kierimään, mikä voi olla alkuun haasteellista unen kannalta, mutta se on tärkeä kehitysvaihe, joka johtaa moniin muihin kehitysvaiheisiin. Muista pysyä johdonmukaisena ja nukuttaa vauva aluksi aina selällään.

Tarvitsetko apua vauvan ja lapsen nukkumisen suhteen?

Jos kaipaat apua lapsen nukahtamisen ja unen laadun kanssa sekä haluat saada lapsesi palaamaan uneen itsenäisesti ilman, että häntä ruokitaan, keinutetaan tai pidetään sylissä, tutustu ladattaviin oppaisiimme! Oppaamme ovat kattavia ja helppoja seurata ja ne kertovat askel askeleelta kuinka 0-18kk lapsen unta voi kehittää ja unen laatua parantaa.