Vauvoilla alkaa noin 3-4 kuukauden iässä niin kutsutut 4kk hulinat (eli unitaantuma) kun vauvan unirytmi muuttuu aikuismaisemmaksi (unijaksot). Tämän seurauksena monet 4 kuukauden ikäiset vauvat heräilevät usein yöllä ja nukkuvat lyhyitä päiväunia, jolloin he ja heidän vanhempansa ovat uupuneita. Unirytmin taantuminen on uuvuttavaa eikä sitä voi kokonaan ehkäistä, mutta onneksi on keinoja, joilla hulinoita voi helpottaa. Tutustutaan tässä artikkelissa tarkemmin aiheeseen.
Mitä tarkoittaa 4kk hulinat vauvalla?
Noin 3-4 kuukauden iässä vauvamme alkavat kamppailla unen kanssa, vaikka he olisivat ennen tätä aikaa näyttäneet olevan hyviä nukkujia. Neljän kuukauden unihulinat johtuu aivojen normaalista kehityksestä, joka saa vauvan nukkumaan enemmän aikuismaisesti. 4kk hulinat tarkoittaa yleensä sitä, että vauva heräilee useasti keskellä yötä ja nukkuu vain lyhyitä päiväunia.
Miksi 4kk hulinat tapahtuu ja mikä aiheuttaa hulinat eli unitaantuman?
Noin 4 kuukauden iässä vauvat siirtyvät vastasyntyneiden univaiheista aikuisten univaiheisiin. Aikuisten kaltaiset univaiheet nivoutuvat yhteen "unisykleiksi". Nämä unisyklit kestävät 60-120 minuuttia yön aikana. Jokaisen unijakson jälkeen vauvan keho tulee kevyeen univaiheeseen ja tällöin vauva usein hieman herää. Hän tarkistaa ympäristönsä ja varmistaa, että kaikki on kunnossa ja, että ympäristö on ennallaan. Joillekin vauvoille kuitenkin pienikin herääminen saattaa muuttua suureksi kamppailuksi.
Ennen neljän kuukauden ikää vauvoilla on vain kaksi univaihetta, mutta noin neljän kuukauden iässä univaiheiden määrä lisääntyy neljään:
- Uneliaisuus / kevyin univaihe = herää helposti ympäristön ärsykkeisiin
- Syvempi uni, mutta saattaa silti herätä ympäristön ärsykkeisiin.
- Unen syvin vaihe = vaikeimmin herätettävissä eikä reagoi ympäristön ärsykkeisiin helposti.
- REM univaihe eli Rapid Eye Movement = Vilkas, unien näkemiseen liittyvä vaihe.
Koska unen vaiheita on nyt enemmän, vauva, joka ennen nukkui ihanan pitkiä yöunia saattaa heräillä nyt muutaman tunnin välein. Tämä johtuu siitä, että hän viettää enemmän aikaa kevyessä unessa, josta hänet on helpompi herättää.
Millä viikolla 4 kuukauden hulinat alkavat?
Vauvojen 4 kk hulinat alkavat yleisimmin 13-16 viikon iässä.
Mitkä vihjeet ennakoivat 4kk hulinoiden alkua?
Mikäli vauva on noin 3-5kk ikäinen, saattaa seuraavien asioiden lisääntyminen olla merkki alkavasta unitaantuman vaiheesta:
- Heräily öisin, erityisesti jos yöt ovat aikaisemmin sujuneet hyvin.
- Päiväunien lyhentyminen.
- Lisääntynyt kiukkuisuus.
- Vauva ei tahdo nukahtaa ellei ole sylissä.
- Kestää pidempään (yli 20 minuuttia) nukahtaa.
Kuinka kauan 4kk hulinat kestävät?
4 kuukauden hulinat kestää yleensä vain pari viikkoa. Mutta:
Unisyklin siirtymän vaikutukset, kuten vauvan tiheämmät heräämiset, joihin hän ehti sopeutua hulinoiden aikana, ja käänteinen sykli (runsas syöminen yöllä), voi kestää pitkään, jos vanhemmilla ei ole selkeää suunnitelmaa, jolla päästään takaisin rytmeihin. Vauva ei todennäköisesti ala itsenäisesti syömään suurinta osaa kaloreistaan päivällä, jos häntä syötetään muutaman tunnin välein yöllä. Itsenäinen nukahtaminen nukkumaanmenoaikaan ja takaisin nukkumaanmeno yöllä ovat taitoja, jotka eivät kaikilla vauvoilla ilmesty itsestään: ne on opittava.
Apua 4kk hulinoihin ja lapsen uniongelmiin:
Tarvitsetko apua 4kk unitaantumasta selviytymiseen ja/tai 0-18kk ikäisen lapsen haasteisiin unen ja nukahtamisen kanssa? Tutustu kattaviin oppaisiimme täältä!
8 vinkkiä, joilla auttaa 4kk ikäistä vauvaa nukkumaan paremmin ja pääsemään yli hulinoista
Vaikka vauva kokee kehitysharppauksen hulinoiden aikana, hänen untaan on silti mahdollista parantaa. Terveellisten nukkumistottumusten luominen helpottaa sekä vanhempia, että vauvaa. Tässä on 8 vinkkiä, joiden avulla 4 kuukauden ikäinen vauvasi nukkuu paremmin ja lakkaa heräilemästä öisin:
1: Noudata selkeää päivärytmiä
Yliväsyneillä vauvoilla on eniten vaikeuksia nukahtaa ja pysyä unessa. Tärkeimpiä asioita, joita voit tehdä vauvasi kanssa on noudattaa jonkinlaista päivärytmiä, jolla taataan vauvan riittävä ruokailu tasaisesti pitkin päivää sekä tarpeeksi unta myös päiväunien aikaan.
2: Noudata yhtenäistä iltarutiinia nukkumaanmenon aikaan
Vauvan laadukkaiden yöunien yksi tärkeistä perusteista on iltarutiinin luominen vauvalle ennen nukkumaanmenoa. Iltarutiini on sarja vaiheita, jotka johtavat vauvan nukahtamiseen. Tärkeää iltarutiinissa on kuitenkin se, että se on johdonmukainen, jotta vauva tietää, mitä odottaa. Tämä on erityisen tärkeää vauvoille, jotka eivät ole yhtä rentoja ja sopeutumiskykyisiä.
Esimerkki iltarutiinista on aina tiettyjen asioiden (kuten vaipan vaihto, pyjaman pukeminen, kirjan lukeminen, lastenhuoneeseen siirtyminen, hyvän yön toivottaminen) toteuttaminen aina samassa ja totutussa järjestyksessä. Iltarutiini päättyy nukahtamiseen.
3: Tarjoa oikea määrä yösyöttöjä
Vanhempia saattaa yllättää se, että monet vauvat voivat tarvita yösyöttöjä vielä 4 kuukauden iässä. Se, mikä saattaa näyttää 4 kuukauden hulinoilta, voi yksinkertaisesti tarkoittaa, että vauva tarvitsee enemmän äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta kuin mitä hän tällä hetkellä saa. Tämä on yleinen ikä, jolloin pullon koko kasvaa tai maidon tarjonta lisääntyy imettäville äideille. Kun vauvoista tulee liikkuvampia, he tarvitsevat enemmän kaloreita.
4: Aloita unipussin käyttö
Neljän kuukauden hulinoiden aikana vauva alkaa todennäköisesti kieriskellä normaalia enemmän. Tämä on hyvä hetki siirtyä käyttämään vauvan unipussia, joka antaa hieman tilaa liikkua.
5: Muuta vauvasi uniassosiaatioita
Meillä kaikilla on jotain, joka auttaa meitä nukkumaan, kuten peitto, tyyny, televisio jne. Jos vauvan nukkumiseen liittyy jotakin, mitä vanhempi tekee omalla toiminnallaan, kuten keinuttaminen, syöttäminen tai pomppiminen, aiheuttaa tämä usein tiheämpää yöheräilyä. Vanhemman tulee varmistaa, että hän saisi toiminnallaan edesautettua vauvan itsenäistä nukkumista.
6: Laita vauva nukkumaan unisena, mutta hereillä olevana
Yksi tapa auttaa vauvaa nukkumaan paremmin yöllä on auttaa häntä yhdistämään unijaksot. Vauvan nukkumaan laittaminen unisena, mutta hereillä olevana edesauttaa vauvan itsenäistä nukahtamista. Kun vauva osaa ensin nukahtaa itsenäisesti, hänen pitäisi osata myös nukahtaa uudelleen unisyklien vaihtuessa. Ensimmäinen askel tähän on nukuttaa heidät uneliaina, mutta hereillä, ja antaa heidän nukahtaa itse samaan paikkaan ja samalla tavalla, jolla he heräävät unijaksojensa jälkeen.
7: Luo oikeanlainen nukkumisympäristö
Oikeanlainen nukkumisympäristö on yksi osa, joka auttaa vauvaa nukkumaan paremmin. Alla on muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon vauvasi nukkumisympäristössä:
- Pimennysverhot tai kaihtimet - Jotkut vauvat ovat herkkiä valolle ja nukkuvat paremmin pimeässä huoneessa.
- Huoneen lämpötila - Unen kannalta ihanteellinen huoneen lämpötila on 20-21 astetta.
- Valkoinen kohina - Jotkut vauvat ovat herkkiä kodin äänille erityisesti päiväunien aikana. Valkoisen kohinan yksitoikkoisuus voi auttaa pitämään vauvan unessa pidempään.
- Pehmolelu - Vaikka vauvojen ei pitäisi nukkua pinnasängyssä minkään irrallisen kanssa ennen kuin he ovat vähintään vuoden ikäisiä, pehmolelu voi auttaa heitä tuntemaan olonsa turvallisemmaksi.
8: Ole johdonmukainen
Uusien tapojen vakiinnuttaminen voi kestää useita päiviä, jopa viikkoja. Muista, että vauvasi ei ole syntyessään tiennyt terveistä nukkumistottumuksista. Johdonmukaisuutesi kannattaa lopulta.
Tuleeko vauvoille lisää hulinoita?
Kyllä, vauvoilla ja pikkulapsilla on useita unihulinoita eri ikäkausina. “Neljän kuukauden hulinat” on yksi tunnetuimmista ja stressaavimmista vanhemmille. Tätä seuraa 8-10 kuukauden ikäisten hulinat. Vaikka jokainen hulinavaihe kestää keskimäärin 2-6 viikkoa, on niiden jälkeen aina mahdollista jatkaa ja parantaa lapsen nukkumisrytmejä.
Usein kysyttyä 4kk hulinoista
Onko 3kk hulinat sama asia, kuin 4kk hulinat?
Kyllä, 3 kuukauden hulinat on sama kuin 4 kuukauden hulinat. 3 kuukauden ikäiset lopettavat joskus yöunet ja taistelevat unta vastaan. Vauvat kehittyvät eri tahtiin ja osalla saattaa hulinat alkaa aikaisemmin. Useimmat vauvat kokevat hulinat 12-20 viikon ikäisinä.
Onko 5kk hulinat sama asia, kuin 4kk hulinat?
Kyllä, kaikki vauvat kehittyvät omaa tahtiaan. Vaikka 4 kuukautta on yleisin ikä, jolloin hulinat alkaa, jotkut vauvat ovat jo 5 kuukauden ikäisiä. Tämä on itse asiassa suotuisaa, koska hieman vanhemmat vauvat ovat yleensä valmiimpia oppimaan, miten rauhoittua itse.
Tuleeko kaikille vauvoille 4kk hulinat?
Hulinoita ei välttämättä. Mutta kaikki vauvat käyvät läpi saman kehityksen ja vaiheet, jotka johtaa siihen, että 4 kuukauden ikäiset heräilevät paljon yöllä. Mutta toisille vauvoille 4kk hulinat ja haasteet nukkumisessa ovat selkeästi vaikeampia, kuin toisille.
Voiko 4kk hulinoihin valmistautua?
Kyllä, jos noudattaa vauvan ikään sopivaa rutiinia ja harjoittelee nukuttamaan vauvan uneliaana mutta hereillä. Näillä ei välttämättä voi ehkäistä hulinoita kokonaan, mutta helpottaa niitä kylläkin.
Tarvitsetko apua 4kk hulinoista selviämisen ja nukkumisen suhteen?
Jos kaipaat apua lapsen nukahtamisen ja unen laadun kanssa sekä haluat saada lapsesi palaamaan uneen itsenäisesti ilman, että häntä ruokitaan, keinutetaan tai pidetään sylissä, tutustu ladattaviin oppaisiimme! Oppaamme ovat kattavia ja helppoja seurata ja ne kertovat askel askeleelta kuinka 0-18kk lapsen unta voi kehittää ja unen laatua parantaa.