Miksi jotkut vauvat itkevät päiväunien tai nukkumaanmenon aikana ja mikä avuksi?

Miksi jotkut vauvat itkevät päiväunien tai nukkumaanmenon aikana ja mikä avuksi?


Unirutiinit ovat vauvoille erittäin tärkeitä, sillä ne tarjoavat tarvittavaa johdonmukaisuutta ja säännöllisyyttä, jotta vauvat nukahtaisivat helposti ja pysyisivät unessa pidempään. Jotkut vauvat kuitenkin itkevät nukkumaanmeno- tai päiväunillemenon aikana, joka saattaa turhauttaa vanhempia ja aiheuttaa epävarmuutta siitä mikä avuksi. Itku nukkumaanmenon aikana voi johtua monista syistä, kuten negatiivisista mielleyhtymistä sänkyyn, eroahdistuksesta tai aikatauluun liittyvistä ongelmista. Myös nälkä, yliväsymys tai märkä vaippa voivat olla syynä. Jos haluat lopettaa vauvasi itkemisen nukkumaanmenorutiinin aikana, on ensin tunnistettava ongelman lähde.

Miksi vauva itkee ennen nukahtamista

Tässä kirjoituksessa käydään läpi syitä, miksi vauvat itkevät nukkumaanmenon aikana ja annamme vinkkejä, joiden avulla voit minimoida tai jopa ehkäistä itkun.

Yliväsynyt vauva ei halua nukahtaa

1: Vauva voi olla yliväsynyt, koska päiväunet ovat riittämättömiä tai koska hän on hereillä liian kauan päiväunien ja nukkumaanmenon välillä

Yliväsyneet vauvat saattavat itkeä nukkumaanmenon aikana, koska he ovat liian väsyneitä rauhoittuakseen ja nukahtaakseen helposti. Yliväsymys (tai akuutti ja krooninen univaje, kuten sitä myös saatetaan kutsua) voi johtua liian lyhyistä päiväunista, liian pitkästä valvomisesta viimeisten päiväunien päättymisen ja nukkumaanmenoajan välillä tai siitä, ettei vauva saa riittävästi unta päivittäin.

Tämän ongelman ratkaisemiseksi on selvitettävä, missä kohdin lapsen aikataulu on pielessä. Vertaa lapsen aikataulua ikävaihekohtaiseen uniaikatauluartikkeliimme, jotta voit selvittää, mitä sinun on ehkä muutettava. Jos huomaat, että lapsesi ei saa tarpeeksi päiväunia verrattuna suosituksiin, pyri lisäämään päiväunien kestoa. Jos lapsesi valvoo liian kauan ennen nukkumaanmenoa, yritä vähentää lapsen valvomista siirtämällä viimeisten päiväunien ajankohtaa myöhemmäksi, siirtämällä nukkumaanmenoaikaa aikaisemmaksi tai molemmilla tavoilla.

Vauva vastustaa pinnasänkyä

2: Oletus, että vauva nukkuu liikaa saattaa johtaa pinnasänkyvastaisuuteen

Jotkut vauvat itkevät nukkumaanmenon aikana, koska heillä on negatiivisia mielleyhtymiä sänkyyn. Näin tapahtuu usein silloin, kun vanhemmilla on epärealistisia odotuksia vauvan unen kestosta, mikä johtaa siihen, että vauvat viettävät paljon aikaa sängyssä hereillä (itkien), joka taas aiheuttaa turhautumista. Usein kuulee ehdotettavan, että vauvojen pitäisi nukkua 12 tuntia yössä ja monet vanhemmat yrittävät “pakottaa” vauvojaan noudattamaan 12 tunnin yöuniaikataulua. Valitettavasti tämä voi johtaa siihen, että vauvat viettävät paljon turhauttavaa aikaa pinnasängyssä nukkumatta ja itkien. Tämä puolestaan voi johtaa siihen, että vauvalla on negatiivinen yhteys uneen ja nukkumista edeltäviin rutiineihin.

Negatiivisten mielleyhtymien lopettamiseksi ja ratkaisemiseksi tulisi miettiä, kuinka paljon vauva tarvitsee unta ja mukauttaa päivärytmiä ja vauvan aikatauluja sen mukaisesti. Muuttamalla vauvan aikatauluja voit varmistaa, että vauva viettää pinnasängyssä vain sopivan määrän aikaa.

Vauvalla on negatiivinen suhde pinnasänkyyn

3: Vauva saattaa suhtautua negatiivisesti sänkyyn tehottoman tai sopimattoman unikoulun takia

Kaikista nukkumaanmenon itkujen syistä tämä on varmasti vaikein. Vauvan unikoulut on OK yli 6kk ikäisille, kunhan käyttää lapsen kehitykseen sopivaa lähestymistapaa. Varmista, että sinulla on kohtuulliset odotukset siitä, kuinka paljon vauva voi nukkua ja, että vauva on saanut päivällä riittävästi ruokaa (jolloin yöruokintaa ei tarvita).

Valitettavasti monet vanhemmat aloittavat unikoulun, joka ei joko ole kehityksen kannalta asianmukainen (esim. alle neljän kuukauden ikäisen vauvan unikoulu, päiväunien ja yöunien koulutus samaan aikaan) tai joka ei ole oikea ratkaisu ongelmaan (esim. unikoulu, kun ongelma vaatisi aikataulun muuttamista tai lääketieteellistä toimenpidettä). Tällaisten sopimattomien unikoulujen seurauksena vanhemmat saattavat itkettää vauvaansa useita viikkoja nukutusten yhteydessä ilman, että uniongelmat korjaantuvat. On selvää, että tämä voi olla äärimmäisen stressaavaa vanhemmille sekä lapselle ja saattaa jopa pahentaa tilannetta (kts. yllä kohta 2. negatiivinen mielleyhtymä sänkyyn).

Unioppaat

Tämän ongelman korjaaminen riippuu siitä, missä vaiheessa unikoulun prosessia olet. Jos unikoulua on harjoitettu vähintään viikon ajan eikä edistystä ole nähtävissä tai jos lapsesi uni jopa huononee, tulisi unikoulu lopettaa. Keskustele neuvolan tai lastenlääkärin kanssa ongelman syyn selvittämiseksi, ennen uuden unikoulun aloittamista.

Jos lapsesi uni on parantunut unikoulun myötä, mutta nukkumaanmenoaikainen itku jatkuu, kannattaa antaa enemmän aikaa siihen, että autat lastasi asettumaan uneliaaseen tilaan, ennen kuin lapsi siirretään sänkyyn. On tärkeää auttaa vauvaa rentoutumaan ennen nukahtamista, jotta negatiiviset mielleyhtymät nukahtamiseen katkeavat. Niin kauan kuin jatkat lapsen nukuttamista hereillä, unen pitäisi pysyä vakaana.

Vauvalla voi olla eroahdistus

4: Vauvalla (tai taaperolla) voi olla eroahdistus

Eroahdistus on normaali osa vauvan kehitystä ja sitä voi esiintyä 6-24 kuukauden ikäisillä lapsilla. Suurimmillaan eroahditus on noin 9 kuukauden ja 18 kuukauden iässä. Vauvoilla voi olla myös tilannekohtaista eroahdistusta matkan jälkeen tai silloin, kun vanhempi on poissa muutaman päivän. Joskus lapsella on eroahdistusta toisen vanhemman kanssa, mutta ei toisen. Eroahdistusta kokevat vauvat ja lapset saattavat itkeä nukkumaanmenon aikana, koska he tiedostavat, että nukkumaanmeno edeltää eroa vanhemmista.

Tämän ongelman ratkaisemiseksi tulisi muuttaa rutiineja ennen nukkumaanmenoa niin, että ne rauhoittavat eroahdistusta. Voit esimerkiksi pitää lasta sylissä ja lukea ylimääräisen kirjan tai laulaa ylimääräisen laulun, joka auttaa rauhoittamaan lasta. Jos lapsesi jatkaa itkemistä sen jälkeen, kun olet poistunut huoneesta, voit palata takaisin, toistaa nukkumaanmenorutiinisi viimeiset vaiheet ja nukuttaa lapsesi uudelleen. Voit mennä rauhoittamaan lasta niin monta kertaa kuin on tarpeen, kunnes hän nukahtaa. Jos lapsesi ahdistus on äärimmäistä, voi huoneeseen jäädä, kunnes lapsi nukahtaa.

Jos vauva nukahtaa hyvin vain toisen vanhemman kanssa, mutta ei toisen, kannattaa sopia, että vain toinen vanhemmista vastaa nukuttamisesta, kunnes eroahdistus hellittää.

Refluksi, hampaiden puhkeaminen tai sairaus vaikeuttaa nukahtamista

5: Vauva voi tuntea olonsa epämukavaksi hampaiden puhkeamisen, refluksin, sairauden tai muiden ongelmien vuoksi

Joskus vanhemmat saattavat unohtaa, että vauvoilla ja lapsilla voi olla ongelmia, jotka eivät aina ole selkeitä. Jos vauva on pärjännyt hyvin nukkumaanmenossa ja alkaa sitten yhtäkkiä itkeä ilman selvää syytä, on tärkeää varmistaa, ettei kyse ole fyysisestä vaivasta.

Tämäntyyppisten ongelmien korjaamiseksi on löydettävä epämukavuuden lähde ja ratkaistava se. Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa lapsen suu. Näetkö tai tunnetko turvonneita ikeniä tai ulos työntyviä hampaita? Jos näin on, hampaiden puhkeaminen voi olla osa ongelmaa ja joillakin vauvoilla hampaiden tulo aiheuttaa runsasta itkua.

Itkeekö lapsi, kun asetat hänet makuulle? Jos näin on, se voi viitata refluksiin tai korvatulehdukseen, sillä vaakasuora asento voi voimistaa tämäntyyppistä epämukavuutta. Jos on syytä epäillä, että lapsella on refluksi, korvatulehdus tai muu lääketieteellinen ongelma, on oltava yhteydessä lastenlääkäriin.

Lapsi on yhdistänyt itkun osaksi nukkumaanmenon rutiinia

6: Lapsi on yhdistänyt itkun osaksi nukkumaanmenon rutiinia

Joskus edellä mainittujen muutosten tekeminen ei siltikään ehkäise vauvaa jatkamasta itkemistä nukkumaanmenon aikana. Tämä voi johtua siitä, että vauva on alkanut yhdistää itkun mukaan nukkumaanmenon rutiiniin, mikä tarkoittaa, että itku jatkuu, vaikka itkun taustalla oleva ongelma olisi korjattu.

Yleensä suositellaan, että vanhemmat säilyttävät hyvin johdonmukaiset nukkumaanmeno- ja päiväunirutiinit. Kuitenkin tilanteessa, jossa vauva on yhdistänyt itkun osaksi nykyistä nukkumaanmenon rutiinia, saattaa joutua muuttamaan vauvan tai lapsen koko iltarutiinia ennen nukkumaanmenoa itkukierteen lopettamiseksi.

Täytyy kuitenkin muistaa, että nukkumaanmenon rutiineista on hyötyä vain, jos ne ovat positiivinen merkki nukkumisesta. Jos nykyinen iltarutiini ei toimi, on sitä syytä vaihtaa. Lapsen rutiinien muuttaminen voi olla vaikeaa, joten tässä on muutamia ehdotuksia, miten se voidaan tehdä:

Vaihda iltarutiinien vaiheiden järjestystä, kuten syöttämällä ensin ja tekemällä aktiivisemmat vaiheet myöhemmin tai laittamalla vauvan unipussi päälle rutiinin lopussa eikä alussa.

Vaihda iltarutiinin vaiheita, esimerkiksi hyräilemällä laulua kirjan lukemisen sijaan tai pyyhkimällä pesulapulla vauvan kylvyn sijaan (huomaa, että kylvyn voi tehdä aiemmin päivällä, eikä sen tarvitse kuulua rutiiniin, jos se aiheuttaa itkua).

Tee osa iltarutiinista eri huoneessa, esimerkiksi vaihda pyjama vanhempien huoneessa ja mene sitten lastenhuoneeseen.

On tärkeää muistaa, että jokainen vauva on omanlaisensa ja se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Ole kärsivällinen ja kokeile eri tekniikoita, kunnes löydät vauvallesi parhaiten sopivan tavan.

Tarvitsetko apua 0-18kk lapsen nukkumisen suhteen?

Jos kaipaat apua lapsen nukahtamisen ja unen laadun kanssa sekä haluat saada lapsesi palaamaan uneen itsenäisesti ilman, että häntä ruokitaan, keinutetaan tai pidetään sylissä, tutustu ladattaviin oppaisiimme! Oppaamme ovat kattavia ja helppoja seurata ja ne kertovat askel askeleelta kuinka 0-18kk lapsen unta voi kehittää ja unen laatua parantaa.